15 Şubat 2011 Salı

ARICILIK VE FOTOĞRAF

5-20 Şubat arası kış bahar arası geçiş mevsimini yaşamaktayız.Bu zaman diliminde havalar gündüzleri normal olsada geceleri bir hayli soğuk geçmekte.Bundan dolayıda arılar sadece petek ortalarına yumurta atmakta.
Ama 20 şubatda cemre havaya düşünce havalar ısınmaya başlayacak.Güneş çevresinde dünyanın yörüngesi değişerek düz konuma doğru geldiği için(Kuzey yarı küreye göre)güneş ışığı daha dik gelmeye başlayacak,yansıma miktarı azalacak,böylece ısıyı daha iyi hissedeceğiz.Gündüz 25 li dereceleri göreceğimiz için gece sıcaklığıda gündüzün %55lik kısmı olan 13 lü dereceleri görecek.
Bu sıcaklık dereceleride arılardaki kovan içini ısıtma sorununu kolaylaştıracağı için yumurta atma,ana arıda yumurtlama faaliyetleri normal düzeye yaklaşacaktır.Yeni çıkan işçi arı miktarı arttıkça arı sütü üretme kolaylaşacak,ana arı daha iyi beslenecek ve bu etkiler sonucu kovanlarımızın kuluçkalıkları 21 marta kadar dolma kıvamına gelebilecektir.
Her iki yönü dolu bir çıta arının doğması sonucu,doğan bu işçiler 2,5 çıtalık bir alanı kontrol ederek hizmet verebilecek hale gelebilecektir.Bu işçi arılar 20 gün boyunca kovan içi faaliyetleri yürütecekler20 günlük sürenin dolması ile birlikte artık olgun bir işçi oldukları için önce kovan ağzında uçuş gerçekleştirecek daha sonrada polen ve nektar topşamaya başlayacaktır.
Arıcıların çoğu kovan önünde uçan arıların yeni doğan işçi olduğunu zanneder.Halbuki bunlar 20 günlük süreyi doldurankovan içi görevini(Askerliğini)bitiren işçilerdir.Yeni doğan bir arının en büyük iki özelliği arı sütü ve mum salgılama özelliğidir.Bilhassa 2 ile 13 gün arası zamanda maksimum arı sütü üretme kapasindedirler.
Bu zaman zarfının bitmesiyle mum salgılama dönemi başlar.Mum salgılama özelliği olmayan yaşlanmış işçiler petek öremezler.Bundan dolayıdırki Ülkemizin iklime bağlı olarak değişmekle birlikte arı gelişiminin sağlandığı dönemler olan Nisan ve mayıs aylarında kovanlarda petek örümü genç işçilerin bolluğundan dolayı kolay olmaktadır.Petek örecek arılar zincir oluşturup karın altındaki boğumlardan mum salgılarlar.Salgılanan bu mumla petek işlenir ve örülür.
Bu bakımdan bu dönemi iyi değerlendirmeliyiz.Arıların mum üretirken yüksek enerjiye ihtiyaç duydukları bilinen bir durumdur.Kovana hiç temel petek verilmezse 7-8 kg lık bir bal tüketilerek 1 kg mum üretilebilir.O baımdan piyasadaki mum fiatlarının ölçüsü bal miktarına göre pahalı değildir.
Arıcı arkadaşlarımız bahar aylarında bir önceki bal mevsiminden kalan temiz,beyaz ve sarı örülmüş petekleri güzelce saklayarak bahar aylarında kullanmalıdır.Siyahlaşmış,küflenmiş,hastalık riski olabilecekler kaynatılıp süzülerek muma dönüştürülmeli,tekrar geriye kazandırılmalıdır.
İlk bahar bakımı yapılırken dikkat edilecek,toplanacak bir ürün var..PROPOLİS...iLK BAKIM SIRASINDA PROPOLİSLER KOVAN TEMİZLİĞİ YAPILIRKEN TOPLANMALIDIR.Arıcı arkadaşlarımız propolisin çok önemli bir madde olduğunu hatda kanser tedavisinde bile çok olumlu etkilerinin ispatlandığını bilmelidir.Başta Almanya olmak üzere Amerika ve İngilterede propolis damlalarının satıldığını biliyormusunuz?
Gelelim Fotoğraf çekme sanatına...Bu sanatın en güyük güzelliği doğallığı yansıtmasıdır.Doğal olmayan hiç bir resmin fotoğraf özelliği taşımadığını yazmakla başlayalım.Fotoğraf çekerken;Farklılığı,az rastlanırlığı,temel güzelliği,zamanın izlerini,mevsimin özelliklerini ve kendi hünerinizi yansıtabilirseniz sizde fotoğraf sanatçısı olma özellikleri bulunuyor demektir.Zaten bu özellikleri en güzel yansıtan temelliği barıdıran siyah beyaz temada bundan dolayı vazgeçilmezdir...Günümüz teknolojisinin harikası olan dijital makinarın her şeyi güzel gösterme özelliği fotoğraf sanatını kolaylaştırır gibi olsada yozlaştırmaktadır.
Geçmiş dönemin fotoğraf sanatçıları her zaman anlık temel özellikleri ve farklılıkları yakalama peşinde oldular.Ondan dolada eserleri değerli oldu.Değerli arıcı dostlar sizlerde fotoğraf çekerken bazı farklılıkları yakalama çabasında olun.Mesela petek üstünde yol ve yön anlatan işçi arıların davranışlarını çekerek bu işe başlayabilirsiniz..
Bu bloklara güzel fotoğrafları ve eğitici bilgileri yansıtabirsek,ülkemiz arıcılına daha çok hizmet edebileceğimizi düşünüyorum..İyi bir bahar ve güzel çalışmalar diliyorum...

Arıcı 07 ANTALYA