12 Ocak 2010 Salı

ANA ARININ OLUŞUM SEBEBLERİ



Ana arı...Kovanın herşeyi.Keyfinden dememişler kraliçe diye.Hiç bir canlıda yok ona olan ilgi ve bakım...Krallardan bile üstün bakılır onlar.Sonlarımı,güçsüz ve yumurtasız kalınca,anında idam...İşçi arılarca boğulurlar.
Ana arıların değiştirilme veya kovanın yeniden ana arı yapma sebeblerini şu şekilde açıklayabiliriz.
.Kovanda Ana Olmayışı;Kovandaki ana arı değişik faktörler sonucu yok olursa fermon salgısı kalmadığından dolayı genç işçilerce 3-4-5 günlük kurtcuklardan alel acele çevrilerek ana üretme telaşı kovanı kaplar.Sonuçmu;Verimsiz ve kalitesiz analar diyebiliriz.
.Ana yenileme:Kolonideki ana arı uzun süre arıcı tarafından değiştirilmezse ana arı yaşlandığı, yumurtlama özelliği azaldığı ve fermon salgısı azaldığı için,mevcut ana kovanide yavaş yavaş yumurtadayken genç işçiler itina ile günlük kurtcuklardan seçerek ana memesi oluştururlar.Bu tür oluşan analar genelde verimli olurlar.Ancak oğul verme meyili yüksek olduğu için tercih edilecek bir metod değildir.
.Bazende kovanlardaki mevsimlere bağlı hızlı gelişim kuluçkalığın çabucak dolması ve daralmasına sebeb olur.Bu durumda kovana ballık (Üstlük)konmazsa kovanın her peteğine ana memesi çevrilmek suretiyle yeni analar üretme çabasına kovan yönelir.Bu tür kovanlardaki analarda kaliteli olurlar.Bu tür işlemde oğul salma riskinden dolayı tercih edilmez.Çünkü:Ana memeleri oluşur oluşmaz eski ana kendisine bağlı işçilerle birlikte kovanı terk eder.Buna oğul denir.
.Nadirende olsa bazen genç analarla bile kovanlarda ana kaybı veya mevsimlere bağlı oğul salma ana değiştirme sebebleridir.Bazen yeterince
gelişemeyen kovanlar sonbahar içinde kovandaki anayı keserler.Yedekde ananız yoksa başka bir kovanla birleştirilmelidir.
Başka bir yazıda buluşmak üzere ...Hoşça kalın...


ARICI 07
Antalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder